Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Panowie (i Panie oczywiście jeśli takie są wśród nas) - ogłoszenie o Walnym będzie podane w MSiG. Trzeba po prostu śledzić. Jeśli ktoś sie wybiera piszcie - zawsze warto będzie wiedziec co sie było z 1szej reki. Ja na bieżąco sprawdzam Monitor, więc jeśli będe znał datę napisze.
A co do dywagacji o dywidendzie: musimy sobie jasno powiedzieć że jest to inwestycja z gatunku long term (nawet long long), w ciągu najbliższych 3 lat zapomniałbym o dzieleniu zysków, rodzina MZ ma na bieżące (i raczej dostanie) życie więc nie musi się dzielić zyskiem z innymi, czego senior MZ wręcz chorobliwie nienawidzi. A jak wiemy doskonale z psychologii rynków kapitałowych - część z inwestorów, najpierw walczy i nie godzi się z zaistniała sytuacją (czyt:stratą), potem przechodzi w fazę akceptacji i apatii, a jako ostatni ruch to pogodzenie się ze stratami, sprzedaż akcji i poszukiwanie pozytywów zaistniałej sytuacji np. ok straciłem ale zrobiłem stratę podatkową, odmroziłem część kapitału, który zainwestuję w inny walor i odrobię stratę, kupie meble do pokoju a żonie pierścionek etc etc. I na to liczy rodzina MZ: stawiam dolary przeciw orzechom, że w ciągu 3 lat od 30 do 40% obecnych posiadaczy akcji odda je po 4 pln/szt i wtedy w zależności od ilości skupionego papieru nastąpi wypłata dywidendy lub np. będzie ogłoszenie że w skup sie przedłuża ale już po 3 pln/szt:) Pamiętajmy że MZ to wytrawni gracze i sa w stanie wziąć nas na bardzo długie przetrzymanie.