Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Widzę ze pełen poklask na ściganie oszustów co mnie cieszy. Jestem akcjonariuszem tej spółki od niedawna i mam nadzieje ze dzięki drugiemu terminowi będę dużo większym. Z ciekawością prześledziłem wątek Nomad Partners na wskazanej przez was stronie. Niestety już wiem dlaczego KNF jest tak mało skuteczny przy doniesieniach.
Pozwolę sobie na odniesienie do opisu na facbook zamieszczonym przez Nomad Partners. Składać zawiadomienia do KNF każdy może i zawsze może. Dobrze by było jednak aby doniesienia były uzasadnione a nie dla publicznego poklasku bez uzasadnienia i podstaw prawnych. A tym bardziej jak firma się nim chwali na facbooku twierdząc że analizuje sytuacje w interesie akcjonariuszy.
Co NOMAD Patrners podała:
Wymienił osoby którym nie wolno zawierać transakcji w okresach zamkniętych zgodnie z art. 156 Zawiadomienia publikowane przez Fly oczywiście wskazują taką osobę w postaci Pana Patrowicza który jest w radzie nadzorczej spółki Fly i jest prezesem DAMF który kupował akcje w okresie zamkniętym przed publikacją raportu za IV kwartał. Tylko dlaczego Nomad Partners podając „Jak mówi ustawa (art. 159, ust. 1b ustawy o obrocie instrumentami finansowymi) „ całkowicie pominął końcówkę tego artykułu która brzmi „– chyba że osoba fizyczna wymieniona w art. 156 ust. 1 pkt 1 lit. a nie posiadała dostępu do danych finansowych, na podstawie których sporządzany jest dany raport.” W mojej ocenie udowodnienie że Rada Nadzorcza miała dostęp do tych danych w okresie zamkniętym będzie abstrakcją. No ale pewnie przez przypadek w przytoczonym wpisie na facbooku pominięto tak istotny zapis z art. 156 ust. 1 pkt 1.
Co ciekawsze w uzasadnieniu Nomad Partners podał że „chwaląc się zyskiem netto względem znaczącej straty w roku poprzednim. Na publikację raportu rynek zareagował 15% zwyżką ceny akcji spółki Fly.pl S.A.”
Ja powiem tak. Po publikacji raportu FLY stwierdziłem że trzeba sprzedać akcje. Dlaczego – raport był fatalny – spółka straciła w IV kwartale 2015 r zgodnie z raportem jednostkowo 1,2 mln złotych a strata skonsolidowana za IV kwartał została podana w wysokości ponad 2 mln zł. Czyli wyniki w IV kwartale tragiczne – co należy robić - sprzedawać. I tak też rynek reagował w dniu publikacji raportu i następnym. Gdybym wiedział że 8 lutego nastąpi wystrzał to bym sprzedawał na takim wzroście. Ale ten wystrzał zaprzeczał jakiejkolwiek logice – raczej dzisiejsza cena po raporcie za IV kwartał odzwierciedla fakty z tego raportu.
Powiem tak – można się domyślać ze członkowie Rady nadzorczej czy osoby z nimi powiązane i głowni akcjonariusze mogą mieć informacje o tym jak będą wyglądały wyniki kwartalne. Ale to są domysły.
Natomiast będę klaskał każdej spółce gdzie przed publikacją fatalnego dla akcjonariuszy raportu kwartalnego osoby powiązane z rada nadzorcza czy główny akcjonariusz bez łamania prawa będzie dokonywał znaczących zakupów akcji. Oznaczać to będzie dla mnie że pomimo fatalnych danych kwartalnych osoby z nią związane wierzą w nią. Tym bardziej gdy po publikacji fatalnego raportu dalej będą kupować a tak jest w przypadku FLY. I dzięki komunikatom z zawiadomienia z niecierpliwością czekam na przydział akcji w drugim terminie licząc na jak najmniejszą redukcję.
Myślę, że wpis na facbooku spółki Nomad Partners każdy powinien ocenić sam i fakt pominięcia istotnej części podstawy prawnej czy pisania o świetnym wyniku raportu kwartalnego jako podstawy wzrostu gdzie spółka podaje że w IV kwartale straciła połowę wypracowanego przez 9 miesięcy zysku czyli ma stratę skonsolidowaną w IV kwartale ponad 2 mln zł .
Ja tam przyklaskuje takim raportom o zakupie akcji jak publikował FLY będąc przekonany, że nie nastąpiło złamanie przepisów. Jako akcjonariusz przyszły – czekam na przydział w drugim terminie bo z pierwszego na pewno dostanę uważam, że niestety w takich publikacjach na facebooku gdzie wybiórczo przytacza się informacje z raportu zaprzeczając rzeczywistości lub wycina istotne aspekty prawne nie służą akcjonariuszom a tylko spekulantom.
Chce podkreślić tutaj że Nomad Partners podejmuje wiele cennych działań dla inwestorów zgodnie z zamieszczonymi tam informacjami jednak w przypadku tej spółki uważam, że umieszczony wpis jest całkowicie nieprofesjonalny a zawarte tam informacje maja przysporzyć tylko popularności co nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem i dbałości o moje interesy jako byłego i przyszłego akcjonariusza Fly
Jak mogę podsumować – zanim ktoś zacznie składać zawiadomienia do KNF powinien nauczyć się czytać całe artykuły prawne a nie wyrywkowo z pomijaniem istotnych ich zapisów i nauczyć się czytać raporty kwartalne. Bo tak zasypuje się KNF makulaturą i tak KNF zamiast ścigać przestępstwa analizuje kolejne doniesienia składane dla zyskania popularności na facbooku
Wcześniej się nie wypowiadałem bo jak widziałem wpisy że nie warto się zapisywać z PP to mnie to cieszyło że więcej dostanę w drugim terminie wiec po co. A teraz wyczuwam manipulację informacjami o możliwym przestępstwie to się wypowiadam