Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2016-02-01 o godz. 10:55 ~west napisał(a):
> jak sam wskazałeś chodzi ci o aktywa czyli wycena podejściem księgowym, ata nie będzie tutaj stosowana...są jeszcze trzy i jedną z nich posłuży się osoba, która w "sposób profesjonalny" wyceni papier ...
> powtórzę jeszcze raz... wycena rynkowa to zupełnie co innego...
Myślę, że osoba robiąca wycenę posłuży sie wszystkimi metodami :). Ale chodzi mi o to, że te uznane metody na oko dają wyceny znacznie wyższe niż rynkowa Orphee dzisiaj, a zbyt wysoka cena przejęcia ORP to brak szans na wzrost wartości Cormay po przejęciu.
Robili do rocznego za 2014 wyceny spółek zależnych i Diesse (test na utratę wartości). W rocznym 2014 sa wyceny spółek na podstawie DCF. Piszę z pamięci, ale zdaje się że wyceniali wszystkie spółki DCFem i zrobili odpisy np C.Diana spisali do zera.
Zauważ, że te wyceny były robione w 3 kwartale (a nie rok temu, jak to bywa do sprawozdania rocznego) i sprawozdanie roczne było audytowane w tym samym czasie, więc dane w sprawozdaniu kwartalnym za 3Q są całkie świeźe.
Więc z tego wynika, że DCF da w tym przypadku wycene bardzo zbliżoną do księgowej, bo spółki to największe aktywo Orhee.
Metoda porównwcza - szczerze mówiąc nie chciało mi się szukac danych podobnych spółek i podobnych transakcji. Jak masz takie dane, to podziel się, może coś nowego z tego da sie wyciągnąć. Zakładam, może niesłusznie, patrząc na wskaźniki rynkowe ORP, że są na spółce mocno niedowartościowane i wycena porównawcza tez wyjdzie wyżej niż obecna cena rynkowa. Szczególnie, że dla porównywalnych trasakcji musiliby sięgnąc do zagranicznych transakcji, a ta branża w rozwiniętym świecie była na topie jeśli chodzi o przejęcia i ceny przejęć przez ostatnie lata. Z tego co wiem, to tak było jeszcze całkiem niedawno, bo do końca lata ub roku, do "flash crash" w Stanach.
Musiałoby coś zdrowo walnąć w ostatnich miesiącach ubiegłego roku albo do publikacji sprawozdania rocznego w marcu, żeby udało się istotnie zmniejszyc wycenę księgową i wycenę DCFem Oprhee. A wiemy tylko o pozwie Diagnostica i likwidacji Audit. No chyba że utworzą rezerwę na roszczenia Diagnostica...
Ale o Diagnostica nawet Pandora pisał, że to ujadanie na przejeżdżającą karawanę. A Pandorę o życzliwosć dla obecnego zarządu trudno podejrzewać.