Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Droga, tania kwestia gustu. Patrzysz sie na zysk netto do wartosci, a przy spolkach technologicznych to istna glupota (LiveChat?). Jak popatrzysz w raporcie to spolka ma np. 25M przychodów i 11M zysku to zobacz jaka ma rentownosc - jedna z wyzszych na calym GPW (ponad 40%). Firma meblarska by musiala zrobic ze 200M przychodow, zeby zobaczyc te 11M zysku, dlatego taka a nie inna wycena i mi sie wydaje, ze teraz jest tanio. Spolka nie podaje zadnych prognoz, ale DM Vestor robi publikacje ich szacunkow, ktore sa o ile dobrze rozumiem "podsponsorowywane" przez spolke, a wiec wyglada na obiecujaco (znajdziesz sobie ten raport w necie z prognoza 12M na 306zl obecnie). Do tego dywidendy min 50% i przejscie na nowe technologie i przygotowywanie sie z "manufaktury" na "hurt" w 2016 roku.
Ja uwazam, ze to jedna z perelek naszego parkietu. Niestety malo kto rozumie co oni defacto produkuja i czym sie tam w tle zajmuja. Do tego wojsko, tajne kontrakty, ktorych pewnie nie moga publikowac itp. Do tego zawiazane konsorcjum fotoniczne z innymi koncernami fotonicznymi (fotonika okreslona jako strategiczna nauka dla EU). Badanie markerów nowotworowych z oddechu, wykrywanie materialow wybuchowych przez bramki na lotniskach (w dobie terroryzmu brzmi jeszcze bardziej ciekawie) i wiele wiele innych ciekawych rzeczy - to nawet w prospekcie emisyjnym bylo.
Na razie w/g raportu Vestora maja miec 11.4M zysku za 2015r (vs 2014 8.2M) i blisko 50% wzrost przychodow. W 2017 prognoza jest 39M przychodow i ok 18M zysku.
Ja uwazam, ze ulica nie docenia tej spolki kompletnie i w/g mnie i w mojej ocenie bedzie tak, ze spolka nagle czyms blysnie publicznie i zacznie sie "ssanie". Dlatego ja jak mam srodki to podkupuje a ceny 230zl to juz DAAAAAWNO nie widzialem, pewno ustawka jakas przed walnieciem 5000 akcji - bo tak zawsze to wygladalo, bo sledze spolke od poczatku emisji.
Mam nadzieje, ze jakos pomoglem.