~Pandora

ZnawcoNC

właśnie skończyłam czytać "Traktat o łuskaniu fasoli", (wszystkim polecam) i mam bardzo pozytywne nastawienie do świata i muszę powiedzieć, że ten komunikat mi się podoba.

Nie wiem jak inni, ale ja go odbieram jako propozycję skierowaną do akcjonariuszy Orphee, czyli między innymi do mnie. Trochę jest to śmieszne jak piszą, że zarząd i rada nadzorcza Cormay "w następstwie dyskusji" postanowiła co zrobią akcjonariusze Orphee. Ja tam ofertą nie muszę być zainteresowana więc nie wiem w jaki sposób zamierzają mnie do tego zmusić.

Nie do końca rozumiem formę prawną tego pomysłu. Z komunikatu wynika, że Cormay podwyższy kapitał i zaoferuje objęcie akcji w zamian za wkład niepieniężny w postaci akcji Orphee. Żeby to zrobić muszą przegłosować uchwałę na walnym, co na to fundusze, czy taki ruch wpłynie na wycenę ich akcji??? Dotychczasowi akcjonariusze Orphee mieliby wnieść swoje akcje. Kto mnie do tego zmusi jeśli cena nie będzie mi pasować. Objęcie akcji w spółce jest dobrowolne. Nawet jeśli Orphee zwoła walne to nie może podjąć uchwały zmuszającej swoich akcjonariuszy do udziału w emisji w innej spółce. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.

Rozumiem, że Orphee będzie musiało zwołać walne zamieniające akcje notowane na giełdzie na akcje imienne, aby móc zdjąć Orphee z giełdy. To oczywiście przegłosują, ale to oznacza że Orphee przejdzie w zupełności na prawo szwajcarskie, a tam drobni akcjonariusze są chronieni. Szczególnie jeżeli chodzi o wycenę akcji, którą musi robić niezależny audytor i składa się ją do sądu, a drobni akcjonariusze mogą składać do niej sprzeciw. Co zresztą jest podobne przy przymusowym wykupie akcji w prawie polskim.

Co do wartości akcji i parytetu wymiany to interesuje mnie w jaki sposób rozliczy Cormay nierozliczoną transakcję sprzedaży akcji Orphee do TT1, jej termin jest do końca roku. Jeśli te akcje wrócą do Cormay to po wartości godziwej 2 zł. Jeśli nie wrócą to TT1 będzie musiało zapłacić za akcje po 2 zł, aby chwię potem objąć akcje Cormay za 2 zł+zysk TT1, no bo Łapiński nie jest filnatropem, musi zarobić.

Jest jeszcze 10% akcji własnych kupowanych po 8,90 zł w skupie. Czy Orphee będzie je sprzedawać czy będzie brać udział w emisji akcji i obejmie akcje Cormay?

Czemu Płocica nie publikuje raportu za III kwartał gdzie powinna być podana cena akcji???? Może wcale nie zamierzają dopuścić do odwieszenia notowań i zmuszą akcjonariuszy do wzięcia udziału w emisji. No Viola chyba szybko nie sprzedaż swoich akcji. Gdzie jest KNF????

Po za tym tam jest wszystko "rozważane" lub jest "intencją", nawet nie ma uchwały zarządu lub rady nadzorczej. Z tego co się nauczyłam na innych spółkach to równie dobrze może mieć to charakter podpuchy po to, aby sprzedać akcje. Najpierw podkręcili kurs teraz dali info z intencjami i na forach chłopaki z IP funduszy zaczną opowiadać jaki to super krok na przód po to żeby drożej sprzedać akcje.

A Płocica jak sprzedawać nie umiał tak sprzedawać dalej nie potrafi, a temat analizatorów przełożony na następny rok. To tylko zabawy banksterów, które kiedyś źle się skończą, ale w między czasie może będzie można zarobić jeśli ktoś mądrze przewidzi działania.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.