~FRUMKIN

Dnia 2015-09-08 o godz. 21:03 ~stalowy napisał(a):
> A jakie ty masz informacje ?
> 
> Jaka spółka SP płaci prawie 5 mln PLN wynagrodzenia rocznie swoim prezesom ?
> Sztuczkowski awansowałby w strukturach PGZ ? Co to za bzdury !!!
> 
> Przestań fantazjować. Fuzja COG z PGZ jest tak samo prawdopodobna jak to że COG za chwilę będzie produkował stal do produkcji promów kosmicznych :D:D:D
 ................................

A co tam moje marne informacje.

Twoje to prawdziwy odlot. Odnieś się wreszcie do poniższych uwag, bo mój prosty rozum nie ogarnia tak wysublimowanych Twoich sensacji.

Dnia 2015-09-06 o godz. 22:00 ~stalowy napisał(a):

>Sztuczkowski wcale nie ma zamiaru spłacić obligacji:D:D:D  - a skąd taka wiedza o takich zamiarach i czy kupony od nich ma zamiar spłacać?

> Obligatariusze już zarobili i teraz są skłonni sprzedawać posiadane obligacje po 60% wartości nominalnej a jak przyjdzie kryzys to i po 30%.- to czemu teraz nie sprzedają na giełdzie w Luksemburgu po lepszej cenie? Czekają na kryzys, aby sprzedać poniżej tego 30% nominału? Bo chyba masz info, że są tam wszystkie obligi Cog notowane i można nimi swobodnie tam handlować?

> Przy rocznym skupie obligacji za 5 mln EUR spółka zarobi jakieś 8 mln PLN więc nie musi szukać innych inwestycji. – a skąd spółka weźmie te 5 mln EUR aby „ zarobić”  8 mln PLN jak nie będzie mieć tych „innych”  inwestycji?  A Sztuczkowski to w końcu ma ten zamiar, czy też nie ma tego zamiaru spłacić tych obligacji? Bo raz piszesz tak a za chwilę siak i sie gubię w tych zagmatwanych zamyslach Sztuczkowskiego.

> Ciekawiej wygląda sytuacja z obligacjami zamiennymi na akcje. Tu jak widać pojawiają się pierwsze konwersje.- ale skąd masz taką światłą wiedzę, że konwersje są robione z obligacji zamiennych na akcje? Nie wiem czy łapiesz, czym jest notowana obligacja, ale aby zrobić jej konwersję na giełdowe nasze akcje, to najpierw trzeba owe obligacje  wycofać z notowań w Luksemburgu, a o ile się nie mylę, to wszystkie obligi tam ciągle tkwią, łącznie z tymi zamiennymi.To jakim cudem Ty nimi już obracasz na naszej gieldzie?

> jak widać pojawiają się pierwsze konwersje. Na razie nie są to duże ilości ale jak pojawi się konwersja 10-20 mln akcji to wtedy będzie można spodziewać się nowego inwestora. – nooo, to tu mamy podobne poglądy. Niemniej, zdradź nam tu nazwę tego swojego kandydata na inwestora, bo skoro nie widzisz tu kogoś z grupy PGZ to chyba masz jakiegoś innego swojego typa chętnego na pancerne blaszyska.

> …konwersja.. Na razie może to być chęć szybszego odzyskania kapitału a to może spowodować raczej dodatkową podaż – oświeć mnie ciemnego, jak można odzyskać kapitał płacąc za konwertowaną akcję 2,3 zł i sprzedając ją po 1,3 zł i jeszcze przy tym prorokować wielkie spadanie podaży. A właściwie to, po co robić taki cyrk z konwersją publicznej luksemburskiej obligacji, aby się jej pozbywać publicznie na gieldzie w Polsce skoro można ją bezpośrednio opchnąć w Luksemburgu i to po pewnie lepszej cenie.Slaby jestem w tych krótkich sprzedażach, wiec bedę wdzięczny za takie oświecenie.

> Gdyby Sztuczkowski chciał wyjść z COG już dawno mógł sprzedać biznes za dużo więcej niż obecna kapitalizacja Zbyt lubi czuć się ważnym i jak widać docenia swoje umiejętności menadżerskie odpowiednim wynagrodzeniem.  – ale łapiesz ten drobny niuans, że fuzja biznesu to nie jest sprzedaż biznesu?  A z tym odpowiednim wynagrodzeniem to coś długo nie doceniał swoich umiejętności. Może jakiś golas z PGZ go oświecił, że powinien się bardziej doceniać?

> Oczywiście każdy może interpretować informacje w swój sposób ale wg mnie COG nigdy nie znajdzie się w strukturze PGZ a poza tym PGZ jeszcze długo będzie spółką SP. – Oczywiście, że każdy może wsio interpretować w swoje kopyto, ale chyba wiesz, że spółki SP są też publiczne? Na giełdzie aż roi się od spółek SP z udziałami mieszanymi, np. takie jak KGHM, PKN to SP ma 30%  udziałów, albo ...PKO, PZU ....itd.

> Jaka spółka SP płaci prawie 5 mln PLN wynagrodzenia rocznie swoim prezesom ? uuuu… prezesi takich giełdowych spółek SP jak PKO, PKN, PZU to ostro mu depczą po piętach...

> Sztuczkowski awansowałby w strukturach PGZ ? Co to za bzdury !!! - nooo…PGZ to wielki (prawie światowy) podmiot, większy od Cog. Pensja w PGZ mu już niżej nie spadnie, a reszta awansu zależy od jego charyzmy, a Ty twierdzisz, że podobno ma ją przerośniętą i wybujałą, lubi czuć się ważnym oraz docenia swoje umiejętności menadżerskie. 
Gdybyś Ty np. miał łódkę to byłbyś jej kapitanem, ale pewnie marzyłbyś o mostku kapitańskim na największym w świecie  statku wycieczkowym . Rozumiesz chyba sens awansu z wioseł swojej łódki do rangi np. kapitana (co prawda nie swojego) morskiego kolosa, w ktorym Twoja łódka stała by się szalupą ratunkową jako element strategii Twojego awansu?

> Przestań fantazjować. Fuzja COG z PGZ jest tak samo prawdopodobna jak to że COG za chwilę będzie produkował stal do produkcji promów kosmicznych :D:D:D – no, no ! Kto to wie, bo prezes PGZ jak miał odlot na targach w Kielcach, to zapowiedział ekspansję w sferę cybertechnologii, technologii kosmicznych oraz satelitarnych… jakieś blachy pewnie też tam będą potrzebne do takiego podniebnego cyberataku.

Nie wiem czy jasno się wyrażam, ale ja też sadzę, że PGZ będzie jeszcze dugo spółką SP i nie sadzę, aby doszło do bespośredniej fuzji PGZ z Cognorem, prędzej PGZ wchłonie kiedyś np. Boeing Group
Sądzę natomiast, że może dojść do fuzji w ramach PGZ, czyli np. HSW i Cognor lub inwestorem będzie fund MARS(też PGZ), a PGZ dalej może być własnością SP. 
Niemniej, ja się nie upieram na maxa przy tej opcji, bo PGZ to obecnie polityka i nawet jak są zamiary ku takiej fuzji, to może z tego nic nie wyjść, bo taktyka polityki jest nieprzewidywalna.
Niemniej, nasze państwo na niespotykaną obecnie w świecie skalę ma zamiar zmodernizować swoje wojsko pancerne, a PGZ nie ma huty zdolnej do wyprodukowania stali pancernej, więc w interesie PGZ jest mieć w swoich strukturach taką hutę, by zabezpieczyć swoje strategiczne interesy, bo Sztuczkowski jak wyczuje jakiś lepszy interes to móglby udaremnić im te zapędy, czyli taka fuzja to gwarancja obustronna, Cog wyruguje sobie dług, Sztuczkowski odzyska majątek w postaci realnych udzialów w takim nowym podmiocie, czyli innych akcji ale bez zastawu.

Oczywiście …cały w tym ambaras, aby dwoje chciało naraz… no i skomentuj tą moją trudność w zrozumieniu wiekszości Twojej światłej wiedzy, to może znajdziemy jeszcze lepszą strategię dla Cognora niż to marne PGZ.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.