Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Czytam powstające jak grzyby po deszczu wątki zawierające teorie spiskowe i nadziwić się nie mogę....
1) wniosek o upadłość likwidacyjną (z dużym prawdopodobieństwem w złej wierze) jest faktem - wiemy, że złożyła ją spółka krzak z Mielca. Zajrzałem do prospektu - nie ma wzmianek w części o sporach sądowych o jakichś konfliktach z dostawcami. Myślę, że to jakaś baardzo stara historia, którą nie powinniśmy się martwić (vide historie w Polimexie - firmy, które spieprzyły roboty budowlane i którym Polimex potrącił kary umowne na wyścigi składały wnioski o upadłość , żeby wymusić płatności),
2) zaniżanie pod wrogie przejęcie? A czyj to interes żeby sprzedać tanio? Jakubasa? OFE? Zaręczam Wam, że OFE po "reformie" to strasznie twardzi gracze (patrząc na inne wezwania) - przypominam, że mają circa about 25% akcji (ujawnione) i jakieś 5-10% (pod progiem). Dodatkowo jedno OFE zapakowało się ostro tuż przed zjazdem...po co? Przecież mogliby kupić taniej teraz.
3) zawieszenie notowań? a po co? Nie wydarzyło się nic takiego co uzasadnia taki drastyczny krok...Gra na giełdzie polega na dyskontowaniu zarówno dobrych jak i złych informacji - teraz dostaliśmy dużo złych informacji i trzeba albo się uzbroić w cierpliwość albo wywalić papier i się nie denerwować....
Podkreślam, że nasze zmartwienia powinny być skupione na następujących kwestiach fundamentalnych:
1) portfela zamówień na lata 2016-2017,
2) napięta sytuacja płynnościowa w spółce (kapitał obrotowy jest zaangażowany w realizację kontraktów), brak wpływów, ciągną kredyty po korek, a jeden z kredytów jest zabezpieczony na lokatach jednego z członków zarządu (co świadczy o desperacji i braku majątku, który można przeznaczyć na zabezpieczenie kredytów),
3) zwiększonej presji konkurencyjnej ze strony Pesy (pisze o tym zarząd w sprawozdaniu, ale widać to gołym okiem na przetargach - np. cena Pesy super niska (2-3 mln poniżej Newagu i 120 miesięczny okres gwarancji!!!).
Jak to ogarną to w pod koniec 2015 i 1q2016 powinno być ok.
W tamtym roku w podobnej sytuacji (napięcia płynnościowe, problemy z odbiorami wagonów dla metra) było tak samo - cena na poziomie 15,xx, a 3 miechy później dzida i kurs na poziomie 22 PLN....
I na koniec - Ci którzy martwią się spadkiem kursu (ja też się martwię, żeby nie było) niech wezmą pod uwagę, że na forum jest cała masa ludzi, która nas po prostu straszą, wrzucając jakieś dziwne teksty, żeby odebrać papier jak najtaniej. Pamiętajcie - OFE nie dadzą się puknąć w grze pod tytułem wrogie przejęcie, bo to właśnie oni są gwarantem, że nie będzie squeeze-outu!! Jak będzie wezwanie np. po 17.xx to nie oddadzą podobnie jak my, bo wiemy, że fundamentalnie papier jest wart dużo więcej.