Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Postaram się odpisać z tego co wiem, każde zmiany prawne na pewno mają wpływ na każdą firmę pożyczkową, ustawa przygotowywana podobno przez Providenta bije głównie w firmy chwilówkowe (głównie ogłoszenia ze słupa, bez badania zdolności tip) czyli pożyczki na tydzień czy max 1 miesiąc, które są piekielnie drogie, nawet oprocentowanie wychodzi kilka tysięcy % w skali roku. O przygotowywanych zmianach możesz przeczytać w necie i porównać sobie z Eurocentem. Po 1: jest on bardzo podobny do Providenta, nie drogi, ma 670 przedstawicieli obsługujących pożyczki (wzrost w 6 m-cy o 80%), od ponad roku zmienia strukturę pożyczek z chwilówek na pożyczki długoterminowe, nawet 52 tygodnie, na 31.03.2014 pożyczki dłuższe stanowiły 62% przychodów, a rok później już 75%, przez te zmiany przychody trochę siadły gdyż wcześniej przychód rozpoznawany był od razu a teraz nawet przez 52 tygodnie. Czy mają mało czasu do zmian, myślę że zdążą, myślę że szybko zmian nie uchwalą, gdyż będą wybory, nie wiadomo kto wygra i jaką finalna przez to będzie wersja. Myślę że firma nie obawia się tych zmian gdyż prace prawne trwają już ponad rok a jak wiesz program motywacyjny który przewiduje skokowe wzrosty zysku netto jest z tego czerwca. Jak dla mnie najważniejsze są umowy z funduszami wierzytelności które dostarczają kasę, skupują pożyczki , dzięki czemu nie ma problemu z płynnością , można spłacić drogie obligacje (w czerwcu przed terminem spłacili 3 mln a na koniec sierpnia mają do spłaty 2 mln - kasę mają, jeżeli popatrzeć na ostatni raport kwartalny). Firma jedynie musi myśleć o rozszerzaniu działalności (na razie obejmują połowę kraju), nowych pożyczkach i terminowej spłacie wypłaconych pożyczek. W porównaniu z konkurencją np. sms kredyt notowany na nc, Eurocent jest o wiele tańszy ,c/z 4 i o wiele więcej zdrowszy bilans, widać że firma jest świetnie zarządzana. Jak nie czytałeś mojej analizy firmy gdzie prognozuję wzrost kursu o 250 % oraz analizę obligacji po wynikach za 2 kwartał to linki niżej:
https://www.bankier.pl/forum/temat_eurocent-potencjal-wzrostu-250,17963231.html
http://obligacje.pl/front/news/viewNews/id/4708/search/Eurocent%20S.A.