Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Moze warto poczekac do wynikow? Zalezy jak bardzo lubisz ryzyko :). Jaki wplyw na wynik mial infinity (i caly II kwartal) to zagadka. Mnie sie wydaje, ze mogli kupowac od chinola po cenie luny albo nawet nizszej - patrzac po bebechach.To by oznaczalo, ze w chwili gdy zaczal sie w miare dobrze sprzedawac (<700) dalej marza byla dobra. Ewidentnie przestrzelili myslac, ze Polak da sobie wcisnac g w zlotym papierku, na szczescie szybko sie nauczyli i seria axe to juz inna bajka.
http://ir.telforceone.pl/polski-informacje-finansowe/podstawowe-dane-finansowe/
polecam spojrzec do rubryczki "zysk brutto ze sprzedazy". 4q2013 oraz 1q2014 wyniki porownywalne a nawet gorsze od 4q2014 i 1q2015. Pomimo tego wynik netto jest znacznie gorszy. Co to dla mnie oznacza? Rozwoj produktow i sprzedaz dalej ma sie dobrze w miedzyczasie odpisali pare baniek na Wratislavie oraz ewidentnie przeinwestowali w marketing i targi (co bylo glowna przyczna slabego wyniku netto). Wedle zapowiedzi zysk brutto na sprzedazy dalej ma rosnac, targow nie bylo w 2q, dolec sie ustabilizowal (do tego wedle slow p. firma od II kwartalu zaczela sie zabezpieczac w tej kwestii). Jezeli tylko okaze sie, ze tak jak przypuszczam brali infinity po taniosci to w wyniku moze byc niespodzianka na +. Ile to dla mnie bedzie? Wszystko co lepsze od 2q2014 przyjme za dobra karte.
Ale jak pisalem wyzej jest to gra ryzykowna i pod pewne zalozenia - moze lepiej poczekac do wynikow i sie okupic na ewentualnej panice (wiedzac, ze w przyszlosc spolka idzie produktami znowu w dobra strone) lub przy ziszczeniu powyzszych liczyc, ze uda sie kupic niewiele drozej. Dywindenda do ceny jednostkowej akcji tez bardzo przyjemna sie robi i niedlugo juz bedzie mozna ja zainkasowac :). Strategie kazdy ma swoja :).