~prezes

Przedstawiam wam analizę firmy Eurocent w której pod kątem fundamentalnym – głównie ten stosuję choć posiłkuję się także analizą techniczną- chciałbym przedstawić wam jak uważam iż może wyglądać kurs firmy Eurocent. Pierwszą analizę kursu zrobiłem w dniu 26.07.2015 przy kursie 3,11, a na ogólnym forum Danks przedstawiłem ją do ogólnej wiadomości 31.07.2015, link
https://www.bankier.pl/forum/temat_odkrylem-diament-zarobie-450,17932797.html 
Zastanawiałem się czy coś zmieniać czy zostawić ją taką jaka była, jednak ze względu na dynamiczną zmianę kursu o ponad 133 % w przeciągu kilku dni, postanowiłem ją uaktualnić. To co się dzieje obecnie z kursem to jakieś istne wariactwo, bardzo mnie to zaskoczyło a nie ukrywam iż wolę spokojne, regularne wzrosty.
Inwestowaniem na gpw zajmuję się od 2000r.(generalnie z dobrym skutkiem) i jeżeli ktoś chciałby poznać moją opinię na temat konkretnej spółki to na forum Danksa w wątku propozycje inwestycji można pytać, swoją drogą polecam zakup Danksa (firma tania, płacąca co roku dywidendy minimum 10% i robiąca skupy akcji ale z nieobliczalnym zarządem ) dodam iż obecnie nie mam akcji Danks.
Poniżej analiza:
Działalność firmy EUROCENT S.A. opiera się przede wszystkim na świadczeniu usług finansowych poprzez udzielanie pożyczek osobom fizycznym.
Zacznę od techniki : obecnie mamy silny trend wzrostowy i przypominam że z trendem się nie walczy tylko do niego przyłącza. Generalnie żeby być w porządku nie ukrywam iż kurs jest już silnie wykupiony, wskaźniki są na maksach i rozpalone do czerwoności, może to świadczyć o zbliżającej się korekcie.
Ponowną analizę dokonałem przy kursie 7,27 i oczekuję że w perspektywie 4 lat kurs powinien wzrosnąć o około 250% (w wersji pesymistycznej 133% a optymistycznej 367%)
Oczekiwania moje wynikają z faktu iż Eurocent to firma tania (jedna z najtańszych firm na nc i gpw), a do tego bardzo perspektywiczna, z dynamicznymi wzrostami kwartał do kwartału (czy rok do roku) zarówno na poziomie zysku netto, przychodów, kapitału, sieci placówek czy klientów.
Dodam iż zyski firmy to zasługa tylko i wyłącznie prowadzonej działalności a nie żadnych czynników jednorazowych jak przeszacowania czy inne.
O atrakcyjnej cenie świadczą poniższe wskaźniki które po dynamicznym wzroście w ostatnich dniach wyglądają już prawidłowo (wcześniej były znacznie niedowartościowane):
C/Z 6,76    C/WK 2,07    C/ZO 3,12   C/P 1,46
Wskaźnik ogólnego zadłużenia to 53 (obecnie jest dużo niższy ze względu na spłatę obligacji w czerwcu ale o dokładną liczbę trzeba poczekać do wyników) a rating kredytowy na podstawie wskaźnika Altmana–Z jest najwyższy i wynosi AAA.
O wysokiej dynamice firmy świadczą poniższe liczby :
Za rok   Przychody      Zysk     Dynamika Przychodów / Zysków
2011            7.712.453            578.244         
2012            9.809.757            988.472                                  127 % / 170 %
2013            11.281.440            1.182.919                                115 % / 119 %
2014            12.389.814            1.928.434                                110 % / 163 %
I kw 2014  3.252.506    134.896          
I kw 2015  2.970.357    788.986                                   91 % / 584 %
II kw 2015 ja prognozuję zysk 1.200.000 (organiczny wzrost + sprzedaż wierzytelności)
Zysk za ostatnie 4 kwartały tj. od 01.04.2014r do 31.03.2015 to 2.582.524

Co ciekawe pomimo tak wysokich wzrostów szczególnie na poziomie zysku netto kurs akcji które wchodziły na giełdę po cenie 7,15 i w dniu debiutu giełdowego 06.02.2013 osiągnęły najwyższy poziom w historii czyli 11,40 , spadły od szczytu o 37%.

I na koniec 2 bomby J
W czerwcu tego roku walne ustaliło program motywacyjny dla kadry zarządzającej i pracowników w ramach którego dostaną oni akcje nowej emisji po 60.000 akcji co rok (będzie lock up 18 miesięcy na każdą serię) jeśli firma osiągnie następujące skonsolidowane zyski :
za 2015  zysk 3.800.000
za 2016  zysk 5.000.000
za 2017  zysk 7.000.000
za 2018  zysk 9.000.000

Drugie bomby to firma podpisała 20.03.2015 czyli na koniec 1 kwartału z GODEBT 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Inwestycyjny zarządzanym przez GO Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A umowę w zakresie regularnego nabywania przez Fundusz portfeli wierzytelności pieniężnych wynikających z tytułu pożyczek zawartych pomiędzy Spółką a osobami fizycznymi. Przedmiotowa umowa została uznana za znaczącą, ze względu na fakt, iż sprzedaż wierzytelności umożliwi finansowanie bieżącej działalności Spółki oraz jej dynamiczny rozwój co zdaniem Zarządu może mieć istotny wpływ na sytuację gospodarczą, majątkową i finansową oraz perspektywy rozwoju zarówno samej Spółki jak i Emitenta.
Ponadto dobrym klientom funduszu go tfi, czyli tym którzy spłacają terminowo wierzytelności (kredyty) mają być udzielane przez Eurocent pożyczki co sprawia iż baza potencjalnych i solidnych klientów zwiększyła się skokowo.
27 lipca 2015 firma podpisała nową umowę z kolejnym funduszem portfeli wierzytelności pieniężnych w sprawie regularnego nabywania wierzytelności i ta umowa może mieć istotny wpływ na sytuację gospodarczą, majątkową i finansową oraz perspektywy rozwoju.
Efekty podpisanych umów z funduszami są widoczne gdyż firma aż 18 miesięcy przed terminem spłaciła obligacje za 3 mln (wyemitowała nowe na 1,80 mln z niższym %)

Podsumowanie
Dlaczego przyjąłem potencjał wzrostu kursu o około 250 % w ciągu 4 lat ?

4 lata przyjąłem dlatego że program motywacyjny jest na taki okres, są podane liczby do których mogę się odnieść.
W mojej ocenie kwoty z programu motywacyjnego są realne i spokojnie powinny zostać osiągnięte, gdyż patrząc na dynamiki wzrostu zysku w poprzednich latach oraz skokowy wzrost zysku za ostatnie 4 kwartały do kwoty 2.582.524 przy zysku za 1 kwartał 2015 aż 788.986 już można powiedzieć że pierwszy rok będzie zrealizowany.
Na utrzymanie dynamiki wzrostu zysku wpłynie na pewno umowa z go tfi i drugim funduszem dzięki którym zostaną skupione nie spłacane pożyczki (były już utworzone rezerwy czyli koszty firma poniosła), poprawi się płynność finansowa i nie trzeba będzie drogich obligacji emitować (a na pewno mniej) a także zwiększy się baza potencjalnych klientów. Do umowy z go tfi bardzo entuzjastycznie podchodzi zarząd spółki co można wyczytać z raportu za I kwartał 2015 a powołanie programu motywacyjnego w czerwcu 2015 świadczy iż już w 2 kwartale są widoczne efekty tej umowy.
Firma także nie wypłaca zysków gdyż cały zysk przeznacza na zasilenie kapitału zapasowego a z tych pieniędzy wypłacane są kolejne pożyczki i to powoduje efekt kuli śnieżnej, pozostawiona gotówka w firmie zarabia podwójnie.
Wyliczenia:
Do wyliczeń przyjąłem cenę do zysku na bardzo niskim poziomie 7,50 (pierwsza analiza była na poziomie 5) na gpw większość firm ma c/z pomiędzy 10 a nawet 300, jednak uważam iż maksymalny wskaźnik c/z o jakim można inwestować w firmę to 7,50.
Czyli zakładając że za 4 lata zysk netto będzie wynosił 9.000.000 przy liczbie akcji 2.644.950 (2.404.950 obecnych akcji + 240.000 z programu motywacyjnego) i c/z na poziomie 7,5 to kapitalizacja firmy powinna wynosić 67.500.000 czyli wartość jednej akcji 25,50 złotych .
Dzieląc wartość akcji za 4 lata czyli 25,50 przez kurs obecny 7,27 otrzymamy wzrost kursu o około 250 %

Wszystkie powyższe przykłady świadczą o dużym potencjale wzrostu kursu w najbliższych latach, jednak inwestując pamiętam zawsze o ryzykach (minusach)

Ryzyka:
brak spłat pożyczek
nowa emisja akcji (od 3 lat jest w oczekiwaniu emisja akcji ale nie jest realizowana i raczej nie będzie, nawet gdyby była to nie jest powiedziane że kurs musi spaść gdyż pieniądze pozyskane z niej zasilą kapitały i zwiększą możliwości pożyczkowe )
krach na giełdzie
recesja w gospodarce
dosyć niski free float (241.000 akcji)
przy dużym zaangażowaniu w akcje może być problem z całkowitym wyjściem z inwestycji
brak dywidendy przynajmniej przez 3-4 najbliższe lata

W razie pytań odnośnie analizy czy spółki to proszę pytać a jak będę mógł i potrafił to odpiszę.

Inwestując w Eurocent S.A. mam świadomość iż mogę stracić większość zainwestowanych pieniędzy i jeżeli ktoś podejmie decyzję o zakupie akcji firmy Eurocent na podstawie mojej analizy musi mieć także świadomość iż może stracić większość pieniędzy, ponadto informuję iż nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne innych inwestorów.
Powyższa analiza posłużyła mi do zainwestowania środków w Eurocent, jednak nie jest ona i nie może być rekomendacją do zakupu akcji dla innych inwestorów .

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.