~FRUMKIN

Przede wszystkim, to do tego, co ja tu piszę, to podchodzicie powściągliwie.

A wracając do H.Cz. to myślę, że Rosjanie kontrolują już nawet w H.Cz. 100% udziałów. Niemniej w ub. roku ktoś (Fund MARS?) wykupił wierzytelności H.Cz. i jednocześnie wyemitowano tam nowe akcje podnosząc kapitał zakładowy, co może sugerować zabezpieczenie tego wykupu na tych akcjach, czyli na (zbędnej wówczas) stalowni, co z kolei może sugerować, że Rosjanie niewiele już tu mogą zrobić, aby w czymś tu przeszkodzić.

Rzeczywiście brak obecnie taniego wsadu z Ałczewska to może być pewien problem dla rosyjskiej walcowni H.Cz., lecz mogą go nabyć na wolnym rynku lub np. kupować ze swojej byłej stalowni.
Natomiast gdyby sobie nie radzili z brakiem wsadu, to ja zaproponowałbym im odsprzedanie całej huty, ponieważ ARP i tak chyba kontroluje większość odbiorcow ich blachy czyli np. stocznie, zwłaszcza Stocznię Gdańsk, która jest chyba głównym odbiorcą blachy na fundamenty wiatrakow, ponadto w Szczecinie ruszy pod koniec tego roku produkcja fundamentów do morskich elektrowni wiatrowych, w której ma udziały Fundusz Inwestycyjny Zamknięty MARS, należący do Agencji Rozwoju Przemysłu, czyli w kraju będzie potrzebadużo blachy z H.Cz. dla pństwowych podmiotów.

Oczywiście trudno przewidzieć czy będzie jakiś związek pomiędzy (stalownią) H.Cz. i Cognor.
Niemniej, skoro ktoś jest chętny wymienić dośc pewny zarobek na obligacjach i je zamienić na warranty COG, czyli chce stać się współwłaścicielem Cog, to musi mieć bardzo pewny zbyt na stal wysokojakościową.

Natomiast nie wiem, czy gdyby z H.Cz. cos nie wyszło to czy COG mógłby samodzielnie wykonać taki korpus:

link

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.