kamerdyner-profesora

Szanowny Panie Prezesie,
Szanowni Panowie

W czerwcu 2012 roku zostałem zaproszony przez członków Rady Nadzorczej do siedziby firmy, gdzie w czasie prelekcji na temat analizy technicznej przedstawiłem własny scenariusz zachowania się spółki na giełdzie w nadchodzących latach na tle cyklu gospodarczego
w Eurolandzie i w Polsce. Dzisiaj po trzech latach mogę stwierdzić, że wszystko to co powiedziałem spełniło się co do joty. Nie jest to dla mnie powód do satysfakcji, wręcz przeciwnie, notowania GTC na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie ustanowiły obecnie nowe historyczne minimum. Podjęte przez Zarząd działania, nie zdołały przekonać inwestorów i zmienić sentymentu w stosunku do tych papierów, chociaż pięciofalowe odbicie z czerwca 2012 z minimum w okolicach pięciu złotych niosło w sobie takie początkowe przesłanie. Raz w tygodniu przeglądam wykresy wszystkich płynnych spółek notowanych na GPW, aby z czystym sumieniem napisać ten list do Państwa, nabyłem niewielką ilość papierów spółki i obecnie zwracam się do Was jako jej akcjonariusz. Myślę, że takie postawienie sprawy pozwoli mi szczerze i uczciwie przekazać to co czuje i myśli większość drobnych posiadaczy tych akcji.
Zanim jednak to zrobię, pozwolą Panowie, że powiem co na ten temat powiedziałby Ralph Nelson Elliott, gdyby żył, oraz twórca VSA  analizy wolumenu Tom Williams.

Kiedy GTC w czerwcu 2012 roku dobiło do dna na poziomie 5.13 wig już w mocno zaawanowanym trendzie wzrostowym wspinał się znacząco, odrabiając straty po bessie z lat 2007 - 2009. To właśnie ten brak reakcji spółki na to co działo się na rynku zastanowił mnie i doprowadził w konsekwencji do mojej u was prelekcji. Wyraziłem wtedy przekonanie, że wzrastające ceny papierów poszczególnych spółek stanowią jedynie falę korekcyjną trwającą do chwili obecnej. Nie muszę tej tezy udowadniać, wystarczy spojrzeć na szerokość rynku w minionych 4 latach. Najpierw nastąpił hurra optymizm, aby następnie przekształcić się w wąski selekcyjny wzrost poszczególnych akcji. Zwłaszcza podczas obecnie trwającej konsolidacji ,bardzo wiele papierów ustanowiło swoje historycznie najniższe notowania. Czy tak zachowują się papiery podczas hossy ? Absolutnie nie. W swoich pracach Robert Rhea pokazywał jak zwodnicze są tego rodzaju fale i jak wiele optymizmu potrafią wykrzesać z uczestników rynku kapitałowego.
Wielu analityków wypowiadało się, że w drugiej połowie 2013 roku nastąpi zdecydowana poprawa. Nie nadeszła jednak ona ani w ostatnich jego miesiącach, ani w całym roku 2014. Patrzyłem na to sceptycznie a osobiście stawiam, że dopiero obecnie pierwsze jaskółki zapowiadają poprawę sytuacji, którą widać już na wskaźniku PMI dla przemysłu i sektora usług strefy euro.
Tego co nauczyłem się przez te lata, można ując w jednym zdaniu Toma właśnie. Przedstawiał to mniej więcej tak. Nie słuchaj co mówią inni, co piszą, bo często te teksty nie są obiektywne. Patrz chłopie na wykres, bo wykres nigdy cię nie zwiedzie, nie oszuka, nie okłamie.
Teraz ja chciałbym poprosić w imieniu moich kolegów, drobnych akcjonariuszy GTC, aby Prezes tej spółki spojrzał na wykres tego za co odpowiada przed akcjonariuszami wraz z radą nadzorczą, której zadaniem jest między innymi dbanie o dobro wspólne, pochylił się nad
spadającymi od 8 lat notowaniami i znalazł na to radę. Powiem tak szanowni Panowie. Nie wiem jakie działania zostały podjęte, przez was ostatnimi czasy. Nie wiem i nie chcę wiedzieć. Ba powiem otwarcie w ogóle się na tym biznesie nie znam, ale znam się i to zapewniam całkiem dobrze na analizie technicznej i przyznać muszę, że wykres budzi moje duże obawy co do przyszłości. Poprawa o jakiej wspomniałem będzie stosunkowo krótka. Jest to ostatnia faza fali wzrostowej, zapewne pociągnie giełdę do góry w nadchodzących miesiącach.
Kiedy prasa zacznie obwieszczać początek nowej hossy, wielu inwestorów zamknie swoje pozycje aby przeczekać to co nieuniknione w domowym zaciszu, a na wykresach odnajdziemy znane wszystkim charakterystyczne cechy dystrybucji.
To moim zdaniem najwyższy czas, aby w lepszych miesiącach jakie przed nami, pozbyć się w GTC tego, co dawno powinno zostać odcięte, tego co jej najbardziej szkodzi, choćby dlatego, że reanimacja zawiodła na całej linii, generując jedynie straty.

Reasumując, chciałbym jako akcjonariusz spółki prosić Pana Prezesa, członków Rady nadzorczej, aby GTC po wielu latach obecności na rynku, nie kojarzyło się posiadaczom tych akcji jako worek bez dna, który rozwadnia swój kapitał akcyjny, ale jako spółka stabilna wypłacająca sowite profity. Czyż nie takie były zapewnienia kiedy GTC wchodziła na giełdę ?

Szanowny Panie Prezesie. Na zakończenie wspomnę jedynie, że obecne pierwsze symptomy akumulacji jakie dostrzegam na wykresie GTC doprowadzą w moim mniemaniu do wzrostów, które będą falą korekcyjną ,, C ,, dużych rozmiarów korekty pędzącej a w najlepszym razie korekty nieregularnej. To czas jaki daje Państwu rynek na przygotowanie się do następnej fali impulsowej spadkowej i tylko od Was Panowie zależy, czy GTC obroni się na rynku w następnych latach, czy śladem innych trafi do mniej zaszczytnego grona spółek groszowych.

Życząc sukcesów w nadchodzących latach i realizacji zaplanowanych inwestycji jak najszybciej, pozostaje z poważamiem

..........................

Chodzik Księżycowy

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.