Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Same zwiększone obroty to pozytyw. We wtorek w jednej transakcji ktoś kupił prawie 60K akcji. dwa dni temu już mnie korciło, żeby zwiększyć pozycję, ale akurat ktoś zaczął czyścić stoplossy, lub wytrzepywać leszczy. Na szczęście jakiś czas temu sprzedałem połowę pakietu, co pozwala mi na większy spokój teraz. Dziwna sytuacja, oceny spółki nie zmieniłem, nadal uważam, ze to perełka, ale przez tą płynność nie czułem się komfortowo. Jednocześnie cały czas mam świadomość, że możemy odpalić. Całkiem poważnie pisałem, że jeżeli spółka zacznie szybko wyraźnie taniej kupować surowiec, to 4Q może być rewelacyjny i pozwolić na osiągnięcie wyniku netto zbliżonego do prognoz.
Uważam, że element związany z kursem hrywny jest wyeliminowany. Wystarczy popatrzeć na wyniki 3Q. Ceny tworzyw reagują z opóźnieniem, ale obnizają się i nie ma wyjścia, w końcu spółka zaczyna to chyba pozytywnie odczuwać. Kwestia sytuacji na Ukrainie aktualnie nie jest też już takim zagrożeniem. Rosjanie mają i będą mieć większe zmartwienia. Muszą ustąpić. Teraz zaczynam sie tylko obawiać, żeby Ukraina, tzn. jej gospodarka, nie wpadła w korkociąg. Mam nadzieję, że Unia i MFW na to nie pozwolą.