Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam,
Wysłałem wiadomości do GPW, pod dwa adresy: gpw@gpw.pl, oraz ir@gpw.pl
"Witam,
Jestem jednym z akcjonariuszy spółki Depend S.A., notowanej na rynku New Connect.
Zainwestowałem w spółkę pieniądze wiążąc nadzieje z finansowaniem które miało nadejść. Po 3ch latach z mojego kapitału zostały ochłapy, a spółka przestała się praktycznie w ogóle komunikować z rynkiem (pomijam lakoniczne raporty miesięczne/kwartalne typu kopiuj-wklej).
Spółka wystąpiła o przyznanie linii kredytowej w dniu 20.02.2012, czyli ponad 33 miesiące temu. Do tej pory ukazało się 36 komunikatów dotyczących ubiegania się o 200 mln. dolarów kredytu, które miały mniejszy lub większy wpływ na kurs. W pierwszym roku komunikaty ukazywały się bardzo często, czasem nawet 3-4 razy w miesiącu. W tym roku komunikaty są co 2-3 miesiące.
Sytuacja jest wręcz dramatyczna, nikt nie wie co dzieje się w spółce, nowi akcjonariusze nie mają żadnych podstaw żeby choćby zainteresować się Dependem.
W związku z tym kieruję do Państwa apel, aby upomnieć Spółkę Depend SA odnośnie polityki komunikacyjnej z akcjonariuszami. Nikt ze spółki nie odpowiada na maile, tak naprawdę nie wiemy co dalej z naszymi pieniędzmi. W międzyczasie pojawiło się bardzo dużo niejasności, które, jak uważam, spółka powinna naświetlić. Poniżej zamieszczam podstawowe kwestie które powinny być wyjaśnione akcjonariuszom:
Czy mogą Państwo upublicznić najnowsze informacje związane z etapem na którym jest obecnie Spółka jeśli chodzi o proces pozyskania kapitału?
Czy mogliby Państwo wyjaśnić akcjonariuszom czym dokładnie jest dokument pt. "Disbursment Protocol" i jakie ma on znaczenie dla procesu pozyskiwania funduszy?
Czy mogliby Państwo podać (choćby przybliżoną) datę zakończenia procesu finansowania?
Czy jest jakiś "plan awaryjny" w przypadku nie otrzymania finansowania?
Co jest przyczyną coraz rzadszych informacji ze spółki?
W jaki sposób tak długi okres oczekiwania na finansowanie wpłynął na obecne plany dotyczące nieruchomości? (Czy zostało uaktualnione portfolio itp.)
Rozumiem że na takie pieniądze się czeka, jednak niedługo miną 3 lata, jako akcjonariusze jesteśmy tym oczekiwaniem bardzo zniecierpliwieni i uważamy że należą nam się wyjaśnienia. Lakoniczne komunikaty ze spółki (po komunikacie prezesa w 2013 roku że cytat: "kredyt został im przyznany") to zakrawa na kpinę. "
Proszę was Panowie - macie wszystko na talerzu. Zróbcie to samo i sypnijcie im w skrzynkę mailami, może przyniesie to jakiś efekt, jeżeli będzie nas wielu.
Pozdrawiam!
Michał