~mb

Wrocław

Świat

Biznes

Sport

Meteo

Ciekawostki

Kultura i Styl

Tech

Więcej

drukuj

08 lipca 2014, 19:30

Klienci Ganta z kredytami, bez mieszkań. "Wszyscy wszystko ukrywają"

Klienci Ganta z kredytami, bez mieszkań. "Wszyscy wszystko ukrywają"

Foto: M. Skrobotowicz, D. Rudnicki / TVN24 Wrocław | Video: M. Skrobotowicz / TVN24 Wrocław

Wrocławianie zostali z kredytami

Wrocławski deweloper Gant jest bankrutem, ale firma nie może ogłosić likwidacji, bo w kasie spółki brak środków na jej przeprowadzenie. Klienci, którzy od lat czekają na mieszkania, opowiadają, że są zbywani i zdezorientowani.

W poniedziałek wrocławski sąd ogłosił, że firma Gant Development, jeden z trzech największych polskich deweloperów, powinna ulec likwidacji. Jednocześnie umorzył sprawę upadłościową, bo jak tłumaczył sędzia, "w kasie spółki nie ma środków nawet na przeprowadzenie likwidacji".

Klienci dewelopera mówią w rozmowie z TVN24, że czują się bezradni i zdezorientowani.

"Chodziłam, krzyczałam i prosiłam"

Deweloper nie ma pieniędzy nawet na likwidację, więc działa dalej. Co z klientami Ganta?

Gant nadal...
czytaj dalej »
Pani Ewelina wraz z mężem znalazła swoje wymarzone mieszkanie pod koniec 2012 roku. Od banku dostała 53 tys. złotych kredytu, kolejne 10 tys. wyłożyła z własnej kieszeni na pokrycie kosztów związanych z udzieleniem kredytu, jego ubezpieczeniem i pokryciem kosztów aktu notarialnego.

Dziś mieszkania nie ma, a pozostał niesmak i spłacanie zaciągniętego kredytu.

- Przedstawiciel Ganta cały czas zapewniał nas, że wszystko jest w porządku, a prace przebiegają w terminie - wspomina pani Ewelina. Jak mówi, gdy po kilku miesiącach okazało się, że na budowie nic się nie dzieje, deweloper tłumaczył się koniecznością ukończenia innej inwestycji. - Cały czas zbywali ludzi, chciałam rozwiązać umowę, ale oni zapewniali, że wszystko będzie dobrze. Chodziłam, krzyczałam, prosiłam, ale wszystko na nic - denerwuje się kobieta.

I dodaje, że w czwartek ma zaplanowane rozwiązanie umowy u notariusza.

- Zobaczymy, co będzie. Na razie jest oczekiwanie i niepewność. Mam nadzieję, że zwrócą te pieniądze - kwituje pani Ewelina.

Utopił oszczędności

W podobnej sytuacji znalazł się Mariusz Grzejdak. Mężczyzna marzył o własnych czterech kątach w stolicy Dolnego Śląska. 2 lata temu wpłacił swoje oszczędności na konto jednej ze spółek należących do grupy Gant Development. Teraz nie wie, kto za firmę odpowiada, ani kto może zwrócić zainwestowane pieniądze.

– Chciałem kupić mieszkanie, wpłaciłem zaliczkę w wysokości ok. 40 tys. złotych i do tej pory czekam na jakiekolwiek rozwiązanie sytuacji. Nie dostałem ani mieszkania, ani zwrotu pieniędzy – żali się pan Mariusz. Dodaje, że nikt nie przypuszczał, że sprawy mogą się tak potoczyć.

Mężczyzna czeka na mieszkanie już parę lat

Wideo: D. Rudnicki/TVN24 Wrocław

Mężczyzna czeka na mieszkanie już parę lat

"Sytuacja skandaliczna"

Na razie do mieszkania przy ul. Kamieńskiego we Wrocławiu mężczyzna wprowadzić się nie może. Budynek stoi, ale jest w stanie surowym. Nikt nie jest też w stanie poinformować klientów kiedy budowa się zakończy, a przeprowadzka będzie możliwa.

- Nie wiem, jak to się dalej potoczy. Ma tu wpaść syndyk, a wszyscy wszystko ukrywają. To sytuacja skandaliczna, musi się tym zająć prokuratura - grzmi niedoszły lokator.

"Spółka zombie", którą da się uratować?

Prawnicy są dla Ganta bezlitośni. Bartosz Sierakowski, radca prawny na antenie TVN24 Biznes i Świat nazwał wrocławską firmę "spółką zombie".

- Ona istnieje, ale nie ma żadnego majątku, nie ma niczego na rachunkach bankowych. Prawdopodobnie zarząd za chwilę złoży rezygnację, żeby nie ponosić żadnej odpowiedzialności i będziemy mieli do czynienia ze specyficznym rozkładającym się tworem, z którego będą musieli zaspokoić się wierzyciele - powiedział Sierakowski.

Jego słowa potwierdza wiceprezes zarządu spółki.

– Środki wykazywane jako długi to około 350 mln złotych w samej spółce Gant, ale na koncie spółki w poniedziałek dostępne było 40 tys. złotych. Te 350 mln złotych zostało gdzieś przelane – stwierdza Ireneusz Radaczyński, wiceprezes zarządu Gant Development.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.