Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
dzięki świeżak za komentarz. Trochę jeszcze poszperałem w przepisach i wyczytałem, że 95proc. próg dotyczy spółek publicznych. Natomiast spółki niepubliczne mają próg 90proc. Oznacza to, że jak GPW da zielone światło dla decyzji o zniesieniu dematerializacji i PMD zostanie wycofana z giełdy, to automatycznie wchodzą w niższy próg.
Tak jak pisałem we wcześniejszym poście: nawet zakładając, że to Czesi ostatnio zbierali cały papier, to mają max. 88proc. (wydaje mi się, że trochę poniżej). Brakuje im więc ok. 40 tys. akcji. Może też być tak, że to jakiś spryciarz zbierał i ciągle są na 85.5proc. (gdybył miał gotówkę pod ręką sam bym się w takiego spryciarza zamienił).
I tu akapit dla zestresowanych. Jak się patrzy na 88proc. to faktycznie jedziemy na grubość lakieru. Ale patrząc na ilość papieru, która średnio schodzi dziennie (oprócz wczorajszej sesji) to już właściwie dno wyskrobane. Reszta jest w kieszeniach czających o co gra się toczy partyzantów. Te 40tys. to może być dużo.
A w ogóle najlepszy scenariusz to taki, że PMD jednak zostaje na parkiecie (nie wiem decyzja owołana, giełda mówi nie - scenariusze można mnożyć) i wówczas zostajemy z ciekawym papierem w ręku. Nie wiem czy 15pln już niedługo - może masz rację, może mniej, może więcej, staram się nie nakręcać - ale papier jest obiecujący.