Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam,
Piszę z zapytaniem. Jestem obecnie studentką,nie pracuję.Czasami coś sprzedam na allegro ale to są małe kwoty,nigdy nie przekroczyłam 1000 zł miesięcznie.
Obecnie na studiach utrzymują mnie rodzice(dostaję przelew od taty) żyję trochę oszczędnie więc coś tam miesięcznie sobie zaoszczędzę.
Są też takie programy zarobkowe,w których działam(chodzi o klikanie w reklamy) i też są niewielkie kwoty, po zsumowaniu może wyjdzie mi jakieś 70 zł rocznie.
Mam kilka kont oszczędnościowych w banku aby łatwiej mi było oszczędzać,jedno jest oprocentowane, i zysku mam może kilka zł miesięcznie ale wiadomo jak wypłacam i jest puste to nic.
W w przyszłym roku będę szukać stałej pracy.
Chciałabym wiedzieć czy jeśli przekroczę ten próg podatkowy w przyszłym roku,to w kolejnym przy rozliczeniu się z urzędem skarbowym,będę musiała podać zarówno tą kwotę co zarobiłam w pracy,ale również ewentualne drobne zarobki z allegro i klikania w reklamach?? Czyli podać całość ile zarobiłam w całym roku? Bo z allegro wiem,że jeśli się nie przekroczy miesięcznie 1000 zł to płacić nie trzeba ale jeśli zysk z allegro w ciągu całego roku przekroczy 1000 zł??Nie bardzo rozumiem o co chodzi...
I jeśli trzymam pieniądze na koncie nieopodatkowanym to czy również muszę od tego zapłacić podatek? Od jakiej kwoty oszczędności muszę zapłacić podatek??
Bardzo proszę o wyjaśnienie.