nwa

poniżej wklejam Wam treść mojej korespondencji ze społka,
jesli ktos miał takie wątpliwości jak ja. mam nadzieje, ze rozjaśni Wam to obraz.
troche bardziej szczegołowo niż podali w komunikacie:

Witam,

Dziekuje za maila.
Niestety chyba źle mnie Państwo zrozumieli, ponieważ nie pytam o szczegóły, poufne informacje tylko o te które Państwo sami podali w jedym komunikacie, sa one dla mnie niezrozumiałe i chce jako współpwaściciel spółki je zrozumieć i dlatego prosze o wyjaśnienie.

Pytania ktore zadałem nie tyczą sie szczegółów zawieranych umów przez Państwa a jedynie nawiązuja do tego o czym informowaliscie rynek.

Założenie kiedy Państwo lilczą sie z zamknieciem tego projektu chyba Państwo mają?
Każda firma, nawet robiąc przetarg daje czas na złożenie ofert i dopracowanie szczegółów.
Spółka Depend jak mniemam rownież założyła taki termin? Czy to jest tajemnica handlowa? Nie wydaje mi sie. Po prostu jako akcjonariusz chce wiedzieć kiedy planujecie dopiąć temat.

spółka Depend:

W licznych komunikatach wyjaśnialiśmy wielokrotnie, że natura takiej transakcji jest bardzo skomplikowana a proces realizacji złożony, zależny od bieżącej efektywności stron w nią zaangażowanych oraz aktualnej sytuacji na rynkach finansowych. Nie możemy w sposób jednoznaczny odpowiedzieć na Pańskie pytanie co do założeń terminowych. Mając na względzie tę niedogodność, nasz projekt został skonstruowany tak, by uwzględniał brak jednoznaczności, co do dat pewnych. Portfolio nieruchomości budowane jest zatem warunkowo, bez zachowania warunku wyłączności, lub z wyłącznością warunkową. To czym dysponowaliśmy na starcie, to szacunkowy harmonogram określający listę czynności wraz z przypuszczalnymi terminami ich wykonania. Tak my, jak i akcjonariusze doskonale wiemy, że kwestie dat zależne są nie od nas tylko od aranżera i zaangażowanych przez niego organizacji. Według wiedzy, jaką mamy teraz, na finalnym etapie procedowania, czas od dziś do zamknięcia transakcji, co rozumiane być powinno, jako przelew środków, nie powinno potrwać dłużej niż dwa miesiące. Proszę jednak pamiętać, że transakcja syndykalizowana jest typem transakcji, w której tempo jej realizacji zależne jest od „najwolniejszego” jej uczestnika.

JA:

Nie podoba mi sie, że co 2 tygodnie dowiaduje sie o kolejnych dokumentach, ustaleniach, ktore powinny chyba byc wiadome juz wczesniej? Przeciez jesli podpisujecie taki kredyt to od początku wiecie co musi zostać zrobione.

spółka Depend:

W swoich odczuciach zapomniał Pan, że w trakcie realizacji transakcji nastąpiła bardzo poważna zmiana – zmiana banku powiernika. Trudno wymagać, by Bank of America stosował te same standardy proceduralne co JP Morgan Chase. Co do drugiej części Pańskiej wypowiedzi, pozwolimy sobie na pewne porównanie. Jeśli zamawia Pan samochód u dealera, to czy życzy Pan sobie znać cały proces technologiczno-logistyczny, który w finale dal zamawiany przez Pana produkt? Nikt nie udzieli Panu takich informacji, gdyż stanowią one skrzętnie chronione „know how”. My właśnie zamówiliśmy taki produkt uznając, że atrakcyjność warunków bije na głowę wadę w postaci długiego okresu oczekiwania.

JA:

Dlaczego nie poinformujecie o tym rynku? Przecież to również nie jest pofuna informacja i wszyscy akcjonariusze powinni wiedzieć co jeszcze jest do zrobienia a dzieki temu skończy sie spekulacja czy faktycznie dostaniecie ten kredyt czy to wszystko co podajecie jest nieprawdą bo takie twierdzenia pojawiają sie w sieci.

spółka Depend:

Nie mamy wpływu na spekulacje i staramy się nie uczestniczyć w dyskusjach na poziomie magla, bo tak tylko można nazwać takie spekulacje. Trudno nam także i nie zamierzamy dyskutować z twierdzeniami pojawiającymi się w sieci, która – jak wiadomo – wie lepiej. Wielokrotnie informowaliśmy w komunikatach, że posiadamy formalne potwierdzenie, że kredyt w kwocie US$ 200.000.000 został spółce Depend SA przyznany. Proszę wybaczyć, ale nasza polityka informacyjna co do czynności zaplanowanych do wykonania jest i tak nadzwyczaj otwarta, i nie zamierzamy jej zmieniać.

JA:

Nastepnie 05.04 poinformowaliscie Państwo ze dzial prawny zatwierdził treść 2 ostatnich umów( czy mamy rozumieć ze to byly ostatnie umowy jakie nalezało zatwierdzic przed przelewem środków?)

Nie odpowiedzieli Państwo na powyższe. Prosze o informacje czy są to ostatnie umowy jakie należało podpisać czy są jeszcze inne? Nie pytam jakie tylko czy są. To nie jest poufne.

spółka Depend:

Znaczenie słowa „ostatnie” jest jednoznaczne. Taką informację otrzymaliśmy od Prometheus Capital Group.

JA:

Nastepnie 05.04 poinformowaliscie Państwo ze dzial prawny zatwierdził treść 2 ostatnich umów( czy mamy rozumieć ze to byly ostatnie umowy jakie nalezało zatwierdzic przed przelewem środków?)
Jesli Merrill Lynch zatwierdził te umowy to dlaczego dopero w ciagu 2 tygodni spodziewacie sie draftów oraz instrukcji ich podpisania? Jesli są to drafty to dlaczego nie macie WY ani prawnicy wglądu w ich treść już teraz? Przeciez zostaly zaakceptowane przez dzial prawny Merill Lynch?
Jest to bardzo mylące bo jesli są one zatwierdzone to dlaczego nie otrzymacie oryginałów do podpisania już teraz?

spółka Depend:

Umowy są wielostronne, więc wszystkie strony muszą je zatwierdzić. Proszę pamiętać, że Merrill Lynch jest bankiem powiernikiem i kredytodawcą nominalnym. Kredytodawcą faktycznym jest konsorcjum banków. One też muszą mieć czas na ich akceptację. Beneficjenci kredytów otrzymują je dopiero po zaakceptowaniu treści przez kredytodawców.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.