Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
ale zysk netto w 4 kwartale 2012 to 1,889 mln netto! W tym jest jakieś 800 tys rozwiązanych rezerw. Pomnóż to przez 4 kwartały i masz 4 mln rocznie tzn 0,25 zł/akcje.
Przy tym cały czas rośnie sprzedaż i rentowność sprzedaży a spadaja koszty zarządu.
Tak jak napisałem wcześniej: zyski Elzabu były zaniżane przed wezwaniem poprzez sztuczne machinacje księgowe. Teraz Comp ma 84 % akcji Elzabu i niskie notowania na giełdzie, więc wzrost notowań Elzabu ciągnie też Compa w górę. Comp to jednak głównie fundusze inwestycyjne i zależy im na wysokiej wycenie aktywów, zwłaszcza jak się wtopiło na czymś innym.
Zastanawiałem się swego czasu czy nie sprzedać Elzabu, a kupić Compa. Doszedłem jednak do wniosku. że w Compie jest sporo mało rentownej działalności (większość firm informatycznych systematycznie się obsuwa), a w Elzabie konkretna stała dochodowa działalność i że w dłuższym okresie czasu Elzab jest zdecydowanie lepszy.