~procka

Zrobiło się całkiem ciekawie od momentu środowego komunikatu o objęciu 60% akcji WI (myślałam, że dużo dłużej będziemy czekac na ten drugi etap).

Zapłata za te udziały będzie zapewne poprzez kolejną emisję, która albo będzie na innych warunkach niż poprzednia (czyli po innej cenie emisyjnej), albo również po 10 gr i wtedy dojdzie miliard kolejnych akcji.

I wówczas mamy pytanie: te 60% WI zostało sprzedane przez WIH - czy teraz WIH obejmie wzamian akcje IGR ? Jeżeli obejmie cały odpowiadający tej transakcji pakiet czyli miliard z hakiem, to po uwzględnieniu, że już ma 114 mln - wyjdzie, że posiada prawie 78% IGR, a wiadomo co by to oznaczało.

Raczej więc emisja będzie nie w całości dla WIH, ale pytanie: czy znowu zrobią szopkę z cypryjskimi klonami ? Musieliby podzielic znowu na co najmniej 3 podmioty, żeby (nawet jak to będą te same, co już objęły pierwszą emisję) żaden z nich nie przekroczył 33% - chyba że to mają w planie.

Żeby nie przekroczyc progu mogliby też wyemitowac dużo mniej akcji za wyższą cenę emisyjną, ale jakoś trudno uwierzyc w takie rozwiązanie.

Jestem po prostu ciekawa, jak to zostanie rozegrane.

Co do opcji sprzedaży w rynek tych milionów - nawet po kawałku - jest to dla mnie taka abstrakcja, że nie widzę sensu tego komentowac (chyba że po uprzedniej baaardzo solidnej podbitce).
Zresztą w tym temacie forum roi sie od ekspertów prześcigających się w roztaczaniu wizji 10 czy 12 groszy, krążącego śmiecia, ubranej ulicy - więc lepiej zapytac ich - oni wiedzą lepiej;)
Ekspertów jest corac więcej, dwoją się i troją "merytorycznie" tłumacząc, że w końcu będzie to upragnione 10 groszy. Tylko co oni biedni zrobią, gdy już to 10 groszy nastanie - oszaleją ze szczęścia, ale o czym będą pisac ? Smutne i żałosne życie takiego eksperta...;)

Nie będę się mądrowac, że na pewno kurs nie spadnie, bo nie mam pojęcia jak będzie.

Jednak moim zdaniem WI nie zamierza stac się spółką groszową zarabiającą na wrzucaniu naiwnej ulicy kolejnych milionowych dodruków.
Portfel WI składa się z konkretnych podmiotów, z których dwa mają wejśc w najbliższym czasie na GPW (TPH i PPG), kolejny (Farm 51) będzie miec premierę swojej gry komputerowej. Inne chyba też nie stoją w miejscu. Do tego zapowiadali nowe akwizycje (jedną chyba nawet w I czy II kwartale).

IGR ma w WI, a więc i w jego portfelu, już 84%. Sądzę więc, że zmierza to w dobrą stronę

Ale zawsze mogę sie mylic...

Pozdr.:)

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.