~Gracz

Zainwestowałem w Hawe w tym tygodniu. Przeglądałem wiele spółek pod kontem fundamentów na GPW. I uważam że ta spółka jest bardzo ciekawa i tania fundamentalnie. Ciekawa bardzo rozwojowa, przyszłościowa branża, rosnące przychody i zyski. Stosunek zysku netto za ostatnie cztery kwartały do obecnej kapitalizacji to 16%. Spółka nie jest zadłużona, odwołali prognozy ale gdyby zrobili te 100mln to wówczas zysk do kapitalizacji byłby na poziomie 26% i kurs ponad 10pln. Na koniec 2012 roku podali informacje o podpisaniu dwóch ciekawych kontraktów na ten rok dlatego wważam że 2013 będzie zdecydowanie lepszy dla spółki pod względem zysków. Fakt zgodzę się z tym że w około spółki było zrobione za dużo szumu medialnego - typu emisja, inwestor prywatny, TKT i to mogło zrazić wiele osób, a według mnie nie było konieczne bo Hawe samo obroniłoby się wynikami i nie trzeba było robić takiej nagonki. Technicznie uważam, że jesteśmy przed odbiciem, które będzię początkiem trendu wzrostowego na Hawe, a motorem ku temu będą wyniki finansowe w poszczególnych kwartalach tego roku. Nie wiem jak zakończy się sprawa przejęcia TKT - gdyby zakończyła się pozytywnie to kurs dostanie dodatkowego kopa, bo wówczas rozmiar i skala działalności firmy poważnie wzrasta. Jeżeli przejęcia nie będzie to niczego to nie zmieni bo obecny kurs już to uwzględnia i nie ma podstaw przy tych zyskach do dalszych spadków - jak dla mnie byłby to moment do dalszego kupowania. Poza tym Hawe jest w kilkuletniej bocznej konsolidacji i poziom na którym się znajduje obecnie przy rosnących wynikach jest niski. Generalnie uważam że spółki technologiczne to ciekawy temat ale podstawą są fundamenty operte na wynikach finansowych a te w Hawe są rosnące. Z tego też względu odrzuciłem Midasa - nie twierdzę że nie urośnie ale dla mnie perspektywa dodatnich wyników spółki za parę lat jest zbyt odległa i do tego czasu dużo może się wydarzyć i zmienić, poza tym nie mogłem się doszukać jakiś konretnych szacunków jego zysków. Wracając do Hawe przykładowo odnieście sobie je np do BRS (wiem że to inna branża ale ja tym się nie sugeruję bo zysk to zysk). Borek ma obecnie kapitalizację około1.3mld przy ogromnym zadłużeniu, a myślę że zyski za ubiegły rok będą mieli na poziomie zbliżonym do Hawe, które zadłużenia nie ma a jego obecna kapitalizaja to 384mln. Odpowiedzcie sobie sami czy ta spółka jest tania czy droga.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.