Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Szef analityków ING widzi obecnie okazje inwestycyjne w sektorze mediowym, który jest jego zdaniem niedowartościowany względem całego sektora detalicznego.
Jako interesujące wskazuje również spółki serwisowe, przemysłowe i chemiczne.
"Zwracamy uwagę na spółki mediowe, takie jak TVN czy Agora, które są niedowartościowane w stosunku do spółek detalicznych.
Myślę, że jest duży potencjał do zamknięcia tej luki waluacyjnej nawet w krótkim terminie"
Cały wywiad:
Szeroki rynek może być w krótkim terminie lepszy od dużych spółek - ING Securities
05.12. Warszawa (PAP) - Do końca roku WIG 20 może spisywać się gorzej od indeksu średnich spółek oraz całego, szerokiego rynku, a okazją inwestycyjną mogą okazać się m.in. spółki mediowe oraz serwisowe - ocenia Andrzej Knigawka, szef analityków ING Securities.
Knigawka przewiduje, że w 2013 roku na rynku akcji wzrośnie aktywność średniej wielkości TFI oraz zainteresowanie ofertami publicznymi polskich spółek.
"Mamy do czynienia z tym, że raczej mWIG i szeroki WIG będą się w perspektywie
krótkoterminowej zachowywały lepiej niż indeks dużych spółek. Jeśli chodzi o duże spółki to jest widoczna na rynku taka segmentacja, że rynek ciągnęło kilka spółek, głównie KGHM i PZU.
Naszym zdaniem KGHM nie ma już obecnie potencjału wzrostowego, oczekujemy korekty.
Podobnie jest z PZU, który też nie ma powodów do wzrostu" -powiedział Knigawka w rozmowie z PAP.
Szef analityków ING Securities jest zdania, że w krótkim terminie mało atrakcyjny może
okazać się sektor bankowy, który będzie dyskontować spowolnienie gospodarcze. Uważa jednocześnie, że wyceny dużych banków są obecnie relatywnie niskie.
"Banki dyskontują wzrost kosztów ryzyka i pogarszające się warunki gospodarcze,
widzieliśmy to na książce korporacyjnej, w kolejnych kwartałach zobaczymy to na książce
detalicznej. Duże banki relatywnie do PZU są jednak atrakcyjne, ale myślę, że nie
zmaterializuje się to do końca roku, a raczej w dłuższym terminie" - powiedział.
Zdaniem Knigawki spółki energetyczne pozostaną w najbliższym czasie w niełasce inwestorów przez spadające ceny energii.
Dyrektor uważa ponadto, że dopiero druga połowa przyszłego roku może być dobra dla spółek węglowych.
"Ceny energii są pod presją, mówi się o dużych obniżkach, chociaż duzi odbiorcy jeszcze
ich nie potwierdzają. Dodatkowo rynek pozostaje pod presją ze względu na to, że co roku
mamy ofertę jakiejś spółki energetycznej.
Myślę, że ze względu na ciekawe stopy dywidendy, te spółki mogą być grane bliżej decyzji związanych z podziałem zysku" - powiedział.
"Spółki węglowe mogą być dobrym wyborem na drugą połowę przyszłego roku. Myślę, że ceny węgla koksującego nie wzrosną do wiosny, ze względu na zamykanie mocy produkcyjnych w hutach europejskich, więc jeżeli chodzi o JSW i NWR to ciężko być optymistą na pierwszą połowę roku.
W Bogdance również spodziewany jest słaby IV kwartał w kwestii produkcji i
zysków. Dołek koniunktury może przyjść w II kwartale 2013 r. i wtedy warto przyjrzeć się
tym spółkom" - dodał.
Szef analityków ING widzi obecnie okazje inwestycyjne w sektorze mediowym, który jest jego zdaniem niedowartościowany względem całego sektora detalicznego.
Jako interesujące wskazuje również spółki serwisowe, przemysłowe i chemiczne.
"Zwracamy uwagę na spółki mediowe, takie jak TVN czy Agora, które są niedowartościowane w stosunku do spółek detalicznych. Myślę, że jest duży potencjał do zamknięcia tej luki waluacyjnej nawet w krótkim terminie" - powiedział.