~ad

Moim zdaniem Bomi nigdy takich szans nie miało. Przypatrz się tej branży dokładniej i odpowiedz sobie na takie pytania:
- Czy Bomi kiedykolwiek było delikatesem? Chodzi mi w tym przypadku o to czy zasługuje na to miano patrząc na asortyment tej sieci.
- Dalej: Jeśli nawet uznać, że jest siecia delikatesów, a nie tanim dyskontem to czy ma szanse utrzymac się na rynku pełnym Lidlów, Biedronek, Kauflandów, Nett i innych większych sieci handlowych. Czy posiada jakąś cechę wyróżniającą na tle innych które walczą o rynek głównie niskimi cenami i lokalizacją.

moim zdaniem Bomi nigdy nie było delikatesem na miare np Almy - tzn było czymś pomiędzy - i przegrało walkę o klienta nie tylko z droższymi delikatesami ale i z tanimi dyskontami. Na naszym rynku w obecnej sytuacji gospodarczej kiedy to nastepuje migracja klientów z droższych sieci do tańszych nie ma szans na duży rynek droższych delikatesów. Mam wgląd i widzę jak sytuacja wygląda w Amie i naprawdę tam mozna trochę przepłacić poniewaz towar jest wyższej jakości a i tak ceny nie odbiegaja znacząco od tych z dyskontów. Granica zaczyna się zacierać i Bomi mogłoby wyjść na prostą tylko wtedy, kiedy przyjęłoby politykę Biedronkową, ale na to już raczej za późno. Zobacz z jaka kampanią reklamowa wystartowała Biedronka. Lidl i Kaufland też buduja nowe sklepy a Bomi sie zwija. Nie wiem czy jest miejsce na giełdzie na sieć małych osiedlowych sklepików z obrotami na poziomie kilku milionów w skali roku. Ba... nie wiem czy kiedykolwiek było (podziękujcie Sobolowi za wór spółek wydmuszek które potraktowały to miejsce jako kopalnie kapitału) dla Bomi miejsce na giełdzie. Ta spółka nie powinna się nigdy tutaj znaleźć patrząc na to jakim majatkiem dysponowała w 2007roku i jaka emisję zrobiła na przejęcie Rastu i Rabatu - to jest wielce podejrzane i było już nawet przedmiotem powmówień i oskarżeń, ale sprawę zamieciono pod dywan już w 2009r kiedy Bomi przyniosło jakieś zyski.

Teraz Sobol zaczyna usuwać nagle spółki wydmuszki, jak sam deklaruje robi porzadki i sprzata bałagan który przeciez sam narobił. Tych spolek nie jest kilkanaście czy dziesiąt - to sa setki spółek które z mizernym kapitałem pozyskały kapitał od inwestorów (dawców kapitału) w latach 2008 - 2011. Przypominam ze NC to załuga Sobola i Oil i Bomi i Patrowicz tez jakoś tak zbiegiem okoliczności to 2008 rok i cała masa innych.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.