Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dzisiejsza wysypka do 37 dała okazję grubasom do zwinięcia sporych ilości papieru na kupkę. Najwięcej jednorazowo łyknęli na fix-ie po 43,9.( mimo podjazu o prawie 7 zyla!) Większość papieru prawdopodobnie pójdzie "na kupkę" a nie do oddania spekulacyjnie. Np. jednorazowa wziątka 10 koła nie jest możliwa do rozprowadzenia pod górkę przy takim lichym popycie "z lewej".
Czy dzisiejsza zbiórka zakończyła spadki? Nie wiem, nie jestem wróżką. Tego typu papier po znaczącej obcince na dywidendę trudno analizuje się tech, po obcince ponad 56 pln zniesienia fibo nie ma gdzie zaczepić.
Na tytułowe pytanie - dlaczego spada?? - jedną z możliwych odpowiedzi jest: puściły zabezpieczenia na rach z kredytem. BM i bank udzielający kredytu nie bierze pod uwagę, że po15-tym czerwca rachunek zostanie zasilony sporą kwotą z dywidendy. Liczy się formalna wycena rachunku na koniec dnia i jak spadła poniżej zabezpieczeń należy dopłacić lub wysprzedawać aż poziom zabezpieczenia kredytu będzie zgodny z umową.
Po dywidendzie papier dołowano z 52 do 45 i zawory puściły.
Dzisiaj wywali bez ładu i składu a więc już nie gracz ale makler/ maklerzy z biura/ biur na żądanie banku kredytującego. Byle zdążyć do 16 -tej i do domciu.
Sytuacja może się powtórzyć; po wycięciu z list kredytowych PBG i HBP te papiery mają wycenę "zero" do kredytów. W biurze, w którym mam rachunek taką decyzję podjęto dziś po południu. Klienci kredytowi (o ile nie dopłacą) będą wystawiać nisko różne papiery, a jak sami nie zejdą to biura im póżniej wypiorą niektóre papiery z rachunku na lewo.