Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dominacja nie może skutkować poniewieraniem akcjonariusz mniejszościowych i tak odczytuję zapisy KSH przytoczone wcześniej.
Spółka dominująca nie będzie mogła wziąść udziału w wezwaniu na akcje II no i to jest rzecz bezdyskusyjna ba KNF tak napisał do Octavy. Z przytoczonych wcześniej artykułów Kodeksu Spółek Handlowych wychodzi że Manchester był jest i będzie spółką dominującą i w wezwaniu na akcje II udziału nie weźmie bo nie może.
Jedynie przed wezwaniem mogą pozbyć się części akcji (zejść na poziom załóżmy 40mln akcji z czego 31,6 mln by oddali w pierwszym terminie). Wtedy więcej akcji będzie mogło wziąść udział w wezwaniu na akcje II. Warunki brzegowe takiej operacji to odpowiednie słupy może mają bo innaczej można stracić kontrolę nad spółką. Chyba ryzykowne, ale wszytko zobaczymy po ogłoszenia wezwania: jeżeli będzie tam podmiot dominujący Manchester
Zresztą Octava powinna mieć informację czy Manchester jest spółką dominującą i myślę że trzeba będzie o informację na ten temat:
http://lexplay.pl/artykul/Prawo-Spolek/Obowiazki-notyfikacyjne-spolki-dominujacej-w-kodeksie-spolek-handlowych
Szczerze powiem że nie wiem czemu Manchester nie wystapił z normalnym wezwaniem ale skutki tego co robi będą podobne. Nie wiem czym to się skończy i czy pozytywnie dla mnie ale poczekam na wezwanie...