Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam wszystkich. Tez dostałem taki list. Tak mnie zaciekawił, że musiałem się troszkę pomęczyć i wyszukać wszystkich informacji z różnych źródeł, w tym z telefonem do firmy krpip.org.pl. Po pierwsze opłata jest dobrowolna. Taki mi powiedziała Pani z tamtej firmy. Zapytałem tez o datę, dlaczego jest taka krótka i dlaczego "termin" jest nieprzekraczalny. na to Pani powiedziała mi, że muszą ustalić taki termin, żeby "zapanować nad korespondencją". To mi nie wystarczało więc podpytałem się dalej, z czym wiąże się ta opłata, dlaczego jest wymagana? Pani odpowiedziała, że łączy się ze wpisem do Rejestru a co z tym się wiąże, liczne specjalne oferty dla przedsiębiorców. Sobie myślę jakie specjalne, przecież na pęczki dostaję każdego dnia jakieś oferty. No właśnie oferty które nie są specjalnie okazjami. Jak się dowiedziałem, ta firma w imieniu swoich klientów, negocjuje ceny, warunki umów. Dla przykładu przychodzi do banku Kowalsk i dostaje niby specjalna ofertę na założenie konta, którą to niby wynegocjował. Co się okazuje przychodzi firma, która w imieniu tysięcy ludzi chce negocjować umowę, a że bank ma możliwość "przygarnięcia " kilku tysięcy nowych klientów, to staje na głowie, żeby ich pozyskać. Bo jak to się mówi, jak klient przychodzi do firmy to już prawie na 100% umowa jest podpisana.
No troszkę odbiegłem od tematu.
Po rozmowie z tą Panią, udałem się do znajomego adwokata, który wytłumaczył mi treść pisma. A tam jest tylko napisane, skąd są dane firmy, Jest jakaś ustawa, nie zapisana w całości, i uchwała wewnętrzna spółki, która mówi, że "ogłoszenie wpisu wymaga opłaty".
Żeby być na 100% pewny, zadzwoniłem do firmy i zapytałem się co to za ustawa (ta nie wypisane) No i wiecie co to? kodeks spółek handlowych. Czyli po omówieniu, tego z adwokatem, wiem jak rejestruje się spółki handlowe :)
Na koniec zwróciłem tylko uwagę, że ich pismo może troszkę ludzi mylić.
A tak nawiasem mówiąc, przedsiębiorcy powinni znać swoje obowiązki. Jeżeli ich nie znają to później wynikają z tego problemy. Skarbówce nie powiemy, że czegoś nie wiedzieliśmy :) Sam mam nauczkę i dokształcam się. A tak nawiasem mówiąc zapisałem się do rejestru. Ciekawe co z tego wyjdzie? Wychodzę z założenia, że jeżeli dotarli do tylu osób, to z łatwością wynegocjują ceny. Napiszę jak to wygląda od środka.