~krecia

Staszek, zastanawiałam sie wczoraj nad tymi kosztami i poszukałam trochę w necie na ten temat.
Tona słomy na pelet kosztuje 100 zł.
1 kWh energii = 0.55 gr.
Elektrownia o mocy 2MW produkuje rocznie 4 HGh energii = w przybliżeniu ilość energii dla 1300 średnich gospodarstw rolnych rocznie.
srednie gospodarstwo rolne + rodzina 4 osobowa ( przyjmuję do 15 hektarów) = zużywa ok. 500-600 kWh miesięcznie, czyli za energię płaci ok. 320-350 zł. miesięcznie.
Licząc 320 X 12 (miesięcy) X 1300 rodzin = ok. 5 mln. zł rocznie.
Te wszystkie liczby są wzgledne, bo nie wiem co oznacza do końca "średnie gospodarstwo rolne", ale juz mi wychodzi 5 mln. oszcżedności na energii, czyli mając taką własną elektrownię, tyle zaoszczędzą - koszty produkcji własnego peletu. Inwestycja zwróci im sie szybko, a wzrośnie też bardzo zysk netto, dlatego zamiast budować drugi zakład minimalizują koszty tego, który jż istnieje. Ja się zastanawiałam czy nie lepiej wybudować ten drugi zakład wcześniej,a le wychodzi na to, że nie i oni jednak dobrze myślą.
Te moje obliczenie to tylko takie gdybanie oparte na średnich, może warto byłoby zadać jakieś pytania spółce.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.