Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Hej,
mam dylemat co wpisać w formularzu pit-37, otóż mam dwa źródła zarobkowania.
Raz pracowalem na umowe zlecenie i firma wyslala mi kwote netto, czyli odliczyla podatek 18% (i 20% koszt uzyskania przychodu). Czyli rozumiem ze w pit-37 wpisze te kwote netto, tak?
Druga sprawa jest taka ze wynajmuje powierzchnię reklamową na stronie www poprzez jedną firmę i ona z kolei wysyła mi na konto kwotę brutto i ja dopiero od tego muszę policzyć podatek (o ile przekroczę 3091zł na rok). I tu jest pytanie czy w pit-37 bede musial wpisac te kwote brutto czy netto? I czy to zalezy od tego czy rozlicze sie z tej kwoty czy nie ? Bo jak nie przekrocze kwoty wolnej od podatku, to nie ma sensu sie rozliczac.
pozdrawiam